Gele wolf

Mijmeringen over het categoriseren van beelden….
Welke tekeningen krijgen een eigen pagina en welke niet? Tekeningen die bij een serie horen komen samen op een pagina, daar hoef ik niet lang over na te denken. Maar sommige individuele tekeningen vind ik belangrijk genoeg om ook een eigen pagina te geven, overige tekeningen deel ik in bij Diversen. Wat onderscheidt “de diversen” van zo’n tekening die een eigen pagina heeft? Ik denk voornamelijk het achterliggende verhaal. De diverse tekeningen zie ik meer als studies en mooie plaatjes. Terwijl achter een afbeelding als Mother Death een langer proces en diepere betekenis schuilgaat.

Die lange processen en diepere betekenissen gaan minder op bij een serie als Handen (dat is voornamelijk een simpele studie, de hand in verhouding tot een andere organische vorm) maar dat geldt niet voor alle series. Golflengtes is een serie met een zeer lang proces. Een altijd doorgaand project, dat land- en zeeschappen abstraheert, omzet in iets dat lijkt op een grafiek of een schrift. En dan zijn er nog de tekeningen die geïnspireerd zijn op mijn verhalen. Die vind je op een andere afdeling (Verhalen.) Best duidelijk allemaal.

De gele wolf is te vinden op die pagina voor diversen. De witte wolf in het midden bestaat al een paar jaar, het leek me goed om daar nog twee koppen bij te maken en ze te laten samenvloeien in een witte wirwar van snelle schetsende bewegingen. De tekening zou Cerberus gaan heten. Ik begon er ‘s avonds aan. Bij gedempt, warm licht. De ochtend erna zag ik geschokt dat ik in dat licht niet het verschil had gezien tussen geel en wit. Daar moest ik het dus mee doen, met een knalgele wolf…